Auguste Marie Louis Nicolas Lumiére zomrel pred 60 rokmi

10.04.2014 Celý región

Lyon/Bratislava 9. apríla (TASR) - Francúzsky chemik, vynálezca a priekopník fotografie Auguste Marie Louis Nicolas Lumiére je aj so svojím bratom Louisom vynálezca kinematografie. Od jeho úmrtia uplynie vo štvrtok 10. apríla 60 rokov.

Bratia Lumiérovci neboli prví, ktorí sa venovali práci s projekčnými zariadeniami. Využili však poznatky predchodcov a doviedli svoje zariadenie k technickej dokonalosti v rámci svojej doby. Vďaka finančnému zabezpečeniu (boli synmi majiteľa továrne na fotografické materiály) sa mohli plne venovať svojej práci.

Vynález kinematografu - zariadenia, ktoré bolo kombináciou kamery a projektora - si patentovali 13. februára 1895 a 28. decembra 1895 ním predviedli verejnosti v parížskom Grand Café prvé filmové predstavenie. Uvedené bolo 45-sekundovým záznamom Robotníci odchádzajú z Lumiérovej továrne. Dátum 28. december 1895 je tak podľa mnohých spätý so zrodom kina.

Auguste Lumiére, ktorý sa narodil 19. októbra 1862 v Besanone vo Francúzsku, nafilmoval v júli 1895 na kongrese fotografov vo francúzskom Lyone konverzáciu dvoch jej účastníkov, film premietol v nasledujúci deň. Obaja účastníci rozhovoru naživo hovorili svoje úlohy spoza plátna. Bola to senzácia. Auguste Lumiére mal všetky predpoklady stať sa filmovou hviezdou, objavil sa totiž aj v prvých filmoch, v jednom účinkoval s manželkou a dcérou. Neskôr však stratil záujem o celý kinematograf aj o pohyblivé obrázky.



Jeho primárnym záujmom bola biológia a medicína. V ďalších dekádach svojho života sa stal známym pre svoje medicínske výskumy. Pracoval s prvým röntgenovým prístrojom vo Francúzsku, ktorý vlastnil. Sám sa vypracoval na odborníka v chémii a rádiológii a viedol rádiologické oddelenie známej nemocnice v Lyone. Dal si patentovať niekoľko postupov pri ošetrení rán, vymyslel napríklad ako impregnovať gázu, aby sa na rany nelepila. Zaoberal sa výskumom tuberkulózy, rakoviny, senility a zabrúsil aj do farmakológie. O svojich výskumoch napísal množstvo vedeckých publikácií.

Auguste Lumiére prežil svojho brata Louisa o šesť rokov. Zomrel ako 92-ročný vo francúzskom Lyone 10. apríla 1954.
 

Vyberte región